חרדה היא כמו צל שעוקב בשקט, משפיע על המחשבות, הרגשות וההתנהגויות שלנו מבלי שנדע אפילו. אם משאירים אותו ללא השגחה, הוא יכול להפוך לרוח רפאים רודפת, ולהשפיע קשות על הבריאות הנפשית שלנו.
האם אתה מכיר את הביטוי הזה של חרדה? האם אי פעם הרגשת שנבלע בפרץ של דפיקות לב ועצבים רועדים ללא סיבה ברורה? זה אולי הזמן לשים מיקוד על הבנת חרדה והשפעתה על בריאות הנפש. המטרה במאמר זה היא לשפוך אור על נושא החרדה והטיפול העצמי בה ולהציע לך דרכים לנהל חרדה באמצעות הליכים פשוטים אך יעילים כמו נשימה עמוקה, מיינדפולנס, פעילות גופנית, שינה מספקת, טיפול מקצועי ועוד.
אמנם קשה לאמת את הנתונים, אך סקרים מעידים שכמעט רבע מהאוכלוסייה לוקה בשלב זה או אחר בהתקף חרדה או בהפרעת חרדה מסוג כלשהו. אין ספק שמדובר בשכיחות גבוהה ביותר, ולמרבה הצער התופעה לא חולפת מעצמה במרבית המקרים. לכן, חשוב לקבל טיפול בחרדות מאנשי מקצוע בתחום הפסיכותרפיה, אשר ביכולתם להציע כלים יעילים להקלת החרדה וההתמודדות עימה.
כמה מילים על חרדה
כל מי שסובל מהפרעת חרדה מכיר היטב את התחושות הבלתי נעימות שמתלוות לסיטואציה, למשל דפיקות לב מהירות, רעידות של הידיים, הזעה מוגברת, חוסר שקט, טשטוש, נשימה קצרה, מתח ופחד עז, מחשבות מדאיגות שחוזרות על עצמן שוב ושוב, ועוד תסמינים המשתנים בתצורת ובחומרתם מאדם לאדם. יש אנשים החווים את התחושות האלו רק לעיתים נדירות יחסית, למשל כשהם עולים על מטוס או נפגשים עם עכביש, ויש אנשים בעלי נטייה די קבועה להיות בציפייה להתהוות איום, החווים את התסמינים באופן קבוע יותר. למעשה, ישנם סוגים רבים של חרדות אותן מאבחן הפסיכיאטר לפי התסמינים השונים, ועל כך נרחיב בהמשך. הנקודה המשותפת שעליה ניתן להצביע, מלבד התסמינים, היא של תגובה חזקה או "תגובת יתר" של מערכת האזעקה הפנימית שלנו גם לגירויים שאינם מחייבים תגובה כה חריפה, ולעיתים אפילו ללא גירוי ברור.
חרדה כתגובה טבעית שיצאה משליטה
חוקרים ותיאורטיקנים מצביעים על כך שחרדה היא בעצם תגובה טבעית, הקשורה בין היתר למנגנון "בריחה או תקיפה" שמצוי אצל כל בני האדם ואצל מרבית היצורים. זהו מנגנון המערב את מערכת העצבים של הגוף ואיברים ספציפיים במוח, כמו למשל האמיגדלה, אשר תפקידו לזהות סכנה ולהגיב אליה על ידי גיוס משאבים. אם ניקח למשל את אחד מאבותינו הקדמונים שנתקל בחיה טורפת, מנגנון המתח-חרדה מביא להגברת קצב הלב שלו, מגביר את הערנות, ממקד מאוד בסיטואציה, ולמעשה "לוקח פיקוד" ומכריח לברוח או להילחם בסכנה. ניתן לומר כי החרדה היא ששמרה על חייו של אותו אב קדמון ולכן המשיכה לעבור כתכונה בסיסית אצל האנושות לאורך השנים. יחד עם זאת, זוהי איננה הפרעת חרדה מכיוון שאריה הוא בהחלט איום מוחשי ומציאותי. אם אותו אב קדמון היה מגיב בצורה דומה בכל פעם שמישהו הזכיר את השם "אריה" ליד המדורה – כאן כבר מדובר בתגובה מוגזמת המהווה הפרעה לתפקוד התקין. הדבר נכון גם לגבי מפגש עם אריה שברור לכל כי הוא זקן מאוד ולא מסוגל לאיים, או עם גור אריות.
את הדוגמה הזאת אפשר להעביר לסיטואציות רבות בימינו, כמו למשל בחינות באוניברסיטה או לקראת קבלה מקום עבודה חדש. גיוס משאבים של ערנות ומיקוד הינו הכרחי בסיטואציות אלו, ומי שאינו מתוח אפילו במעט פשוט נשאר אדיש לבחינה וסיכוייו נמוכים. אין ספק גם שמדובר במצב מאיים במידת מה, שכן העתיד המקצועי תלוי בבחינה – או לפחות כך הדבר נתפס. יחד עם זאת, רבים סובלים מתגובת יתר לבחינות או "חרדת בחינות" וימים לפני הבחינה כבר מתקשים להירדם, חווים פחד ודאגה, מתקשים להתרכז וללמוד לקראת המבחן, וביום הבחינה עצמו הידיים רועדות, הטופס מטושטש מול העיניים, זיעה קרה נוטפת במורד הצוואר – ועוד סימנים מוגזמים של "איום קיומי" המפריעים להתמודד עם המשימה האמיתית.
הימנעות ממצבים מאיימים והכללת החרדה
אנשים רבים הסובלים מחרדה עושים כמיטב יכולתם על מנת להסתיר זאת מפני שהם חוששים להפגין "חולשה", מפני שקיימות סטיגמות אישיות וחברתיות בנושא, ומפני שהדבר מעורר מבוכה רבה. זוהי סיבה מרכזית לכך שהציבור הכללי אינו מודע לשכיחות הפרעות החרדה שהינה גבוהה מאוד, לא רק בגילאים מבוגרים אלא גם בקרב צעירים. מאותה הסיבה אנשים רבים גם נוטים להימנע מטיפול בחרדה, עקב הפחד שבחשיפה או האמונה שביכולתם למזער את הסיטואציות המאיימות, ובכך להמשיך לתפקד כרגיל פחות או יותר.הבעיה עם גישה זו כלפי הטיפול, שבמרבית המקרים היא אינה עובדת. נהפוך הוא, חרדה ספציפית שאינה מטופלת – למשל חרדת בחינות – עלולה עם הזמן להתרחב ולכלול מגוון מצבים נוספים בחיים הנחווים כ- "בחינה" של הערך עצמי, למשל העברת מצגת במקום העבודה, קיום יחסי מין, ועוד.
אם נתבונן מקרוב על החרדות למיניהן נבחין כי שתי דרכי התמודדות מרכזיות של אנשים הלוקים בהן, הינן הימנעות וטקסים. כאשר מדברים על הימנעות הכוונה היא לניסיונות פשוטים עד מתוחכמים שלא להגיע מצב העלול לעורר את החרדה. אם נחזור למצב המתואר לעיל, האדם יעשה כפי יכולתו על מנת להימנע מכל סיטואציה העלולה להעמיד אותו ב- "מבחן", וימציא תירוצים שונים ומשונים על מנת שלא להשתתף בישיבות הצוות במקום העבודה שלו, שלא לדבר בטקסים של הקהילה או המשפחה, והדבר עלול לזלוג ולהכליל כמעט כל מצב שבו הוא אמור לדבר בפני אנשים אחרים.
במילים אחרות, חרדה היא הפרעה הנוטה להתרחב ולהשתלט על יותר ויותר תחומים בחיים, בעוד האדם הולך ומצמצם את מעגלי חייו. ובאשר לטקסים, מדובר בדרך התמודדות פחות שכיחה אך עדיין נפוצה, אשר יכולה להתבטא בהתנהגויות מסוימות, חוזרות ונשנות, אשר מטרתן לכאורה היא להרחיק את החרדה מהמודעות ולהקל עליה. לרוע המזל, גם גישה זו אינה מועילה בסופו של דבר להפרעת החרדה, ובוודאי שאינה פותרת אותה. מסיבה זו, לאדם הסובל מחרדות מומלץ לפנות לטיפול אצל פסיכותרפיסט או פסיכולוג בהקדם, ולקבל כלים אפקטיביים יותר להתמודדות, אשר יסייעו לו להרחיב את מעגלי החיים שהלכו ונסגרו כהימנעות מחרדה.
טיפול עצמי בחרדה
חרדה, מצב שכיח ומתפשט, משפיעה באופן משמעותי על בריאות הנפש. היא מתבטאת בסוגים שונים כמו הפרעת חרדה כללית, הפרעת פאניקה, הפרעת חרדה חברתית ועוד… סימניה כוללים דאגה מתמדת, חוסר מנוחה והתקפי פאניקה. הפרעות אלה, אם אינן נבדקות, יכולות להפריע באופן חמור לחיי היומיום של האדם. זה הכרחי לנהל חרדה ביעילות, כפי שהוא יכול להוביל השלכות חמורות פוטנציאליות, כולל דיכאון. לפיכך, טיפול עצמי, צורת ניהול נגישה ויעילה, ממלא תפקיד קריטי בהקלה על תסמיני חרדה, שיפור בריאות הנפש ושיפור איכות החיים הכללית.
ערעור על דפוסי החשיבה שלך
מחשבות לא מועילות יכולות להכות שורש במוח שלך ולעוות את חומרת המצב, ובכך לתרום לחרדה. דרך אחת להתמודד עם מחשבות אלה היא לערער על הפחדים שלך, לשאול אם הם נכונים ולראות היכן אתה יכול להשיב לעצמך את השליטה. על ידי ערעור על דפוסי החשיבה שלך, אתה יכול להבין טוב יותר את מקור החרדה שלך ולעבוד על התגברות עליה.
טכניקות נשימה להקלה על חרדה
תרגילי נשימה עמוקים וממוקדים יכולים לעזור להתמודד עם תחושות מיידיות של חרדה. נסה לנשום פנימה במשך 4 ספירות ולנשוף החוצה במשך 4 ספירות במשך 5 דקות בסך הכל. על ידי איזון הנשימה שלך, אתה תאט את קצב הלב שלך, מה שיעזור להרגיע אותך. טכניקת ה-4-7-8 היא דפוס נשימה פופולרי נוסף להתמודדות עם חרדה. על ידי תרגול טכניקות אלה, אתה יכול להשיב לעצמך את השליטה על החרדה שלך ברגע זה.
שינויים באורח החיים לטווח ארוך
להישאר פעיל, לישון מספיק ולשמור על קשרים חברתיים הם דרכים נהדרות להדוף תסמיני חרדה. מחקרים מראים שפעילות גופנית, בפרט, יכולה להיות בעלת השפעה חיובית על התמודדות עם חרדה. בנוסף, שינוי התזונה שלך או נטילת תוספי תזונה היא אסטרטגיה לטווח ארוך שיכולה למלא תפקיד חיובי בטיפול בחרדה. כמה תוספי תזונה ומזונות מועילים כוללים מליסה רפואית, חומצות שומן אומגה 3, אשוגנדה, תה ירוק וולריאן.
חקירת טיפול ומדיטציית מיינדפולנס
פסיכותרפיות שונות, כמו טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), יכולות לעזור לך להבין טוב יותר את הרגשות החרדתיים שלך ולפתח אסטרטגיות התמודדות. מחקרים מראים ש-CBT יכולה להיות שיטה יעילה לטיפול בהפרעות חרדה. מדיטציית מיינדפולנס היא כלי נוסף ובעל ערך להקלה על חרדה, מכיוון שהיא מקדמת רגיעה, מיקוד ומודעות עצמית. על ידי עיסוק בטיפול או תרגול מדיטציית מיינדפולנס, אתה יכול לפתח עוד יותר את כישורי ניהול החרדה שלך.
טכניקות הרגעה עצמית
טכניקות הרגעה עצמית יכולות לעזור לך להרגיש בטוח בגופך, לווסת את הרגשות שלך ולהתמודד עם מחשבות או רגשות לא מועילים. פעילויות המרגיעות את מערכת העצבים הסימפתטית שלך (תגובת הילחם, ברח או קפא) ומפעילות את מערכת העצבים הפאראסימפתטית שלך (מצב המנוחה והעיכול שלך) יעילות במיוחד. דוגמאות לטכניקות הרגעה עצמית כוללות מתיחות עדינות, האזנה למוזיקה מרגיעה או עיסוק בפעילויות יצירתיות. נסה טכניקות שונות כדי למצוא את אלה שעובדות הכי טוב בשבילך.
תרגול תשומת לב: תרופה טבעית לחרדה
לחיות בעכשיו, הידוע גם בשם תרגול תשומת לב, משמש תרופת נגד חזקה נגד חרדה. תרגול זה עוסק בטיפוח מודעות ממוקדת לרגע הנוכחי, ניתוק רגשי מהדאגות של אירועי העבר והעתיד. זה מאפשר לך לרכז את תשומת הלב שלך על המצב הנוכחי שלך, להכניע תסמיני חרדה.
צעדים לתרגול מיינדפולנס כוללים התמקדות בנשימה, הפעלת כל החושים בעת ביצוע משימות ושמירה על דפוס חשיבה לא שיפוטי. עם תרגול קבוע, פעולה זו של טיפול עצמי בוודאי תחזק את המאבק שלך נגד הניסויים של חרדה, כפי שנדון בסעיף הקודם על טכניקות נשימה עמוקה.
פעילות גופנית להפגת חרדה
פעילות גופנית סדירה או פעילות גופנית היא חלק מכריע בניהול חרדה. פעילויות מובנות, כגון ריצה, רכיבה על אופניים, שחייה או הרמת משקולות, יכולות לעורר שחרור של הורמוני "הרגשה טובה" הנקראים אנדורפינים – הצורה הטבעית של משככי כאבים בטבע.
תרגילים עקביים יותר בעצימות בינונית, כגון הליכה מהירה או תרגול יוגה באופן קבוע, יכולים להביא לשיפור במצב הרוח בטווח הארוך יותר. פעילות גופנית לא רק מועילה לכוח פיזי, אלא גם חזקה בהזנת החוסן הנפשי, ועוזרת לאנשים לנהל את החרדה שלהם ביעילות. התרגולים של נשימה עמוקה ומיינדפולנס, שנדון בהם בהמשך, יכולים להשתלב בצורה חלקה עם פעילות גופנית.
שינה איכותית: מתכון טבעי להתמודדות עם חרדה
שינה עמוקה היא מפלט מחרדה; זה עוזר להצעיר את המוח שלך, מתן תרופה חזקה נגד הפרעות חרדה. האיכות, ולא רק כמות השינה, משחקת תפקיד קריטי בניהול חרדה.
איכות שינה ירודה עלולה להחמיר תסמיני חרדה, וליצור מעגל שלילי שקשה לשבור. היגיינת שינה טובה, כולל שמירה על לוח זמנים קבוע לשינה והבטחת סביבת שינה רגועה, חשוכה וקרירה, חיונית לשבירת מעגל זה. על ידי מתן עדיפות לשינה, אנו יוצרים סביבה המאפשרת לנו להתמודד טוב יותר עם ימים מלאים בפעילויות, גורמי לחץ ודרכי חיים המסומנות באופן לא עקבי.
כתיבת יומן להקלה על חרדה
כתיבת יומן עומדת כשיטה רבת עוצמה להקלה על חרדה. פעולת הכתיבה יכולה להקל על עיבוד רגשי ולשמש פורקן לרגשות כלואים. ניתן להשתמש בטכניקות יומן שונות לניהול חרדה, כגון יומני הכרת תודה או כתיבה חופשית. גישות אלה מסייעות לארגן מחשבות ומעודדות השתקפות בונה. התחלת שגרת כתיבת יומן עשויה להיראות מרתיעה, אך התמדה מניבה יתרונות משמעותיים. דוגמה: התחלה עם ערכים פשוטים כמו סיכום היום או הקלטת רגעים של חרדה מחזקת הרגלים רגשיים בריאים. לכן, כתיבת יומן מתגלה ככלי מרכזי ברפרטואר ניהול החרדה שלך.
טיפוח עצמי בחרדה
טיפוח עצמי הוא תרגול הוליסטי הדורש שילוב של טקטיקות, כולל אלה שהוזכרו לעיל. התחילו בפעולה פשוטה כמו הכנסת תרגילי נשימה עמוקה ללוח הזמנים היומי שלכם. תרגלו מיינדפולנס, אותו תוכלו לשלב בפעילויות הארציות ביותר. פעילות גופנית סדירה משחררת אנדורפינים חיוניים, אשר מפחיתים ישירות את רמות החרדה. אין להזניח היגיינת שינה טובה, שכן היא חיונית לבריאות הגופנית והנפשית. לבסוף, כתיבת יומן, תרגול שיוצר צינור בין המחשבות והרגשות שלך, ובכך מקל על החרדה. שילוב של אלמנטים אלה מניב שגרת טיפוח עצמי המטפלת באופן הוליסטי בחרדה.
פנייה לעזרה מקצועית: כאשר הליכי טיפול עצמי אינם מספיקים
בזמנים בהם אסטרטגיות טיפול עצמי אינן מספיקות, חיוני לפנות לעזרה מקצועית. עיסוק בטיפול, שימוש תרופתי או בחינת שילוב של שיטות בהנחיית איש מקצוע יכולים לשפר משמעותית את ניהול החרדה. טיפול מקצועי מציע לאדם נקודת מבט חיצונית ופתרונות מותאמים לחוויה אישית אחרת כמו חרדה. עם זאת, זכרו שפנייה לעזרה אינה מדגישה חולשה, אלא חוזק בהבנה שבריאות האדם מתרחבת מעבר לאסטרטגיות טיפול עצמי כמו מיינדפולנס, שינה או כתיבת יומן, כפי שנדון בסעיפים קודמים. התחל את החיפוש שלך אחר תמיכה מקצועית היום, בריאות הנפש שלך שווה את זה.
מהות הטיפול הפסיכותרפי בחרדה
כפי שציינו לעיל, ישנם סוגים רבים ושונים של הפרעות חרדה, כגון מאות סוגים של פוביות (עכביש, מעלית, טיסה וכדומה), חרדה חברתית, אגורפוביה, הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית, חרדת ממקומות גבוהים, אגורפוביה ועוד. מטבע הדברים, הטיפול הפסיכותרפי יעסוק בסוג ההפרעה המסוים שממנו סובל המטופל, ולכן הוא יכול להשתנות מאוד בתכניו. יחד עם זאת, במרבית המקרים אפשר להצביע על אותם עקרונות בסיסיים שיחזרו בטיפול, בהתאם לכלים המצויים בידי המטפל ולפי גישתו המקצועית.
הגישה הקוגניטיבית התנהגותית
אחת הגישות המרכזיות, שנחשבת ליעילה יחסית עבור טיפול בחרדות, הינה הגישה הקוגניטיבית – התנהגותית. מתוך שמה של גישה זו אנו יכולים להבין שעיסוקה הן בפן המחשבתי-רגשי, והן בפן ההתנהגותי שמתאפיין לרוב בהימנעות. מבחינה מחשבתית, המטפל עשוי להציג בפני המטופל מידע מדעי וברור המסביר את הגורמים הפיזיולוגיים – סיבתיים שמאחורי חרדה ותסמיניה. כמו כן, הטיפול מתמקד במחשבות הסובבות את החרדה ומהוות חלק בלתי נפרד ממנה, היוצרות ומעצימות אותה במעין "מעגל קסמים". אכן, כאשר בוחנים בעיון ובפתיחות את החשיבה שסביב החרדה מגיעים לעיתים קרובות למחשבות כמו – "אם אכשל אף אחד לא יאהב אותי", "אם ידעו שאני… אז אמות", או "בעוד יומיים מגיע ה -(מבחן, יציאה מהבית)… וזה יהיה הסוף". אין אלו מחשבות ריאליות אך הן טבועות לעיתים עמוק בנפש ואף נסתרות במידת מה מהמודעות, אך ביכולתו לעורר תגובות עזות מאוד של מתח, פחד, דאגה וחרדה.
פסיכותרפיסט הנעזר בכלים קוגניטיביים התנהגותיים מסייע למטופל להבחין במחשבות אלו, להעבירן למילים במידה שהן מעורפלות, ולהבין את אופן השפעתן על החרדה. לאחר מכן, נעשית עבודה משותפת הבוחנת את מידת המציאותיות של מחשבות אלו, שכמעט תמיד מראה כי הן אינן עולות בקנה אחד עם המציאות. בתוך כך, המטופל מקבל כלים להתמודדות עם מחשבות אלו כאשר הן שבות ומופיעות בדעתו, ולגייס במקומן דרכי חשיבה מציאותיות, חיוביות ויעילות יותר. כמו כן, המטפל עשוי לספק כלים נוספים להרגעה ולהתמודדות עם הסיטואציה, כמו למשל נשימות עמוקות, שינוי המיקוד אל הסביבה מהעצמי, התכוונות פרדוקסאלית, ראיית "ראשי כרוב" – ועוד. ובאשר להיבט ההתנהגותי, השאיפה היא כאמור להגביר בהדרגה את החשיפה לסיטואציות רלוונטיות בחיי המטופל, אשר עלולות לעורר חרדה ומהן הוא נוטה להימנע. השאיפה היא שהעבודה שנעשתה בטיפול והכלים שניתנו במהלכו יאפשרו להתמודד עם הסיטואציות האלו, ובכך להחזיר את השליטה על מעגלי החיים.
הגישה הפסיכו-דינאמית
באופן כללי, המחקר העכשווי נוטה להצביע על יתרון של הגישה ההתנהגותית – קוגניטיבית לטיפול בחרדות על פני הגישה הפסיכו-דינאמית, הן מבחינת היעילות והן מבחינת משך זמן הטיפול שהינו קצר יותר. יחד עם זאת, אין בכך לומר שהטיפול הפסיכותרפי בחרדות אינו יכול לכלול כלים פסיכו-דינאמיים או שהם בלתי יעילים. יתר על כן, במקרים מסוימים הכלים הקוגניטיביים – התנהגותיים אינם מובילים לתוצאה המקווה, ויש להעמיק עוד יותר אל מקורות החרדה. כפי שבוודאי שמתם לב, הטיפול הקוגניטיבי אינו מתעסק במה שעומד מאחורי החרדה, אלא באיך שהיא פועלת, במכאניזם שלה. לעומת זאת, פסיכותרפיסט המשתמש בכלים דינאמיים יבקש להעמיק עם המטופל אל היבטים רגשיים עמוקים יותר, ולעיתים בלתי מודעים, העומדים בבסיס החרדה שלו.
כך לדוגמא, הגישה הדינאמית גורסת כי הפרעת חרדה עשויה לנבוע מטראומה כלשהי בילדות, למשל אובדן של אדם קרוב, התעללות פיזית או מינית, נטישה (או חוויית נטישה) של דמות מטפלת חשובה. כמו כן, ההפרעה עשויה לנבוע דווקא ממצבים מתמשכים, להבדיל מסיטואציה דרמטית, כמו למשל משפחה גרעינית שבה הייתה ביקורתיות גבוהה, קפדנות ופרפקציוניסטיות, עם ערכי מוסר גבוהים ונוקשים וציפייה להצלחה של הילדים במסגרות השונות ובבגרות. מטפל הנעזר בכלים פסיכודינאמיים מבקש להגיע ולחשוף את האירועים והמצבים האלו, ולהגיע להבנה טובה ובוגרת יותר שלהם אשר תפחית מעוצמת השפעתם הרגשית ומכאן להפחתת עוצמת ותדירות החרדה. מסיבה זו טיפול המבוסס על הגישה הדינאמית בלבד גם ייקח יותר זמן לעומת טיפול ב- CBT שנוטה להיות קצר מועד, שכן תהליך החשיפה וההבנה של המעמקים הנפשיים נעשה במתינות, בהדרגה ובסבלנות, וניתן לומר כי הוא חותר אל השורש הנפשי של החרדה.
פסיכותרפיה טרנספרסונלית וטיפול בחרדות
פסיכותרפיה טרנספרסונלית נחשבת על ידי הוגיה לענף הרביעי של הפסיכולוגיה המערבית המודרנית, אחרי הגישה הפסיכו-דינאמית, הקוגניטיבית – התנהגותית, והגישה ההומניסטית – קיומית. למעשה היא צומחת מתוך הגישה השלישית מבחינה היסטורית, ומתוך שמה ניתן להבין כי היא דומה מבחינות מסוימות לקודמות, אך גם שונה מהן. ראשית, פסיכותרפיה טרנספרסונלית דומה לגישות הקודמות בכך שהיא "פסיכותרפיה" ולכן בהחלט שואבת תפיסות וכלים מהאחרות. לכן מטפל טרנספרסונלי יכול להשתמש בכלים מה- CBT או בכלים דינאמיים, וכן ברשותו מגוון כלים אחרים שיכולים להועיל לטיפול בחרדה. כך לדוגמא, בטיפול טרנספרסונלי ניתן לשלב דמיון מודרך המוביל את האדם אל מקום נפשי שבו הוא מרגיש נינוח ובטוח, ואליו יוכל להגיע בהמשך גם בסיטואציות העלולות לעורר איום. כמו כן, המטפל יכול לשלב טכניקות מיינדפולנס אשר מביאות למיקוד בתחושות הגוף, להבדיל ממיקוד במחשבות מעוררות פחד ודאגה.
יש כלים רבים מעולמות שונים שבהם אפשר להשתמש, אך מה ששונה כאן הוא הגישה או מסגרת ההתייחסות הכללית. כלומר, בעוד שבגישות הקודמות שתיארנו ההתייחסות היא בעיקר אל הסימפטומים, אל הגורמים ואל הפתולוגיה, טיפול בחרדות עם פסיכותרפיה טרנספרסונלית חותר גם אל מה שמעבר לאדם הפרטי או מעבר לעצמי, אל הוויה רחבה יותר שכולנו חולקים. כלומר, במהלך הטיפול קיימת גם שאיפה מתמדת לגלות, לחדש ולחזק את החיבור אל הוויה רוחנית או אוניברסאלית שכלל היצורים החיים והאנושות בפרט חולקת, הוויה שיש בה שיתוף, חמלה, ביטחון, הכלה ואהבה, ובה ניתן למצוא הקלה ואף מזור לחרדה.
אם נרד לטבען של חרדות, נראה כי כמעט תמיד המרכיב הבסיסי שלהן הוא תחושת סגירות, כליאה, איום על הקיום הפרטי, בידוד ואפשרות לתקיפה. תחושות בסיסיות אלו, והמחשבות הנלוות אליהן, מונעות מהמטופל להבחין כי האיום אינו כה עמוק וקיומי, ולעיתים אף אינו קיים בכלל מבחינה אובייקטיבית. כאשר מפתחים את הגישה אל מימד משותף של אהבה וחמלה, ניתן גם להתחיל לצאת מן הבידוד העמוק של החרדה, ולראות את הדברים כפי שהם – בין אם "האיום" לכאורה מגיע מאנשים אחרים, מסיטואציה של בחינה או אפילו מעכביש.
כך לדוגמא, ההבנה כי אנשים אחרים חולקים עימנו את החששות, את הכמיהות העזות לביטחון ואהבה, את הלב הרך והפגיע, ואת ההוויה המשותפת – עשויה לשנות את התפיסות הבסיסיות והסוגרות של החרדה, ובתוך כך גם לעורר יתר קבלה, רגישות וחמלה כלפי העצמי – תחושות הנובעות מעצמי גבוה יותר שאינו כה אישי ומבודד.
היבט חשוב נוסף של הגישה הטרנספרסונלית עבור טיפול בחרדות ובכלל, הוא חיבור אל הרצונות והכמיהות העמוקות ביותר שלנו כבני אדם. לעיתים החרדה נובעת מחסימה או מניסיונות חזקים שלא לחוש את הכמיהות הבסיסיות האלו, שהופכות אותנו לפגיעים, או מחסימה של כעסים עקב אי מילוי הכמיהות האלו – שמופנים כלפי העצמי ומעוררים בו חרדה הרסנית. כאשר נפגשים ומכירים את הכמיהות הבסיסיות הללו, על דרכי ההתבטאות השונות שלהן בחיים, עשוי להשתחרר מרכיב משמעותי מהמנגנון שמייצר את החרדה, ובתוך כך המטופל גם מצליח להיות במגע עם היבטים עמוקים ביותר ואף רוחניים שלו, המקדמים צמיחה עצמית. אכן, לפי הפסיכותרפיה הטרנספרסונלית, טיפול בחרדות אינו מוגבל רק להגבלה של הסימפטומים, אלא קיימת בו הזדמנות להתרחבות, העשרה והתפתחות בתור אדם המהווה חלק מהוויה שלמה.