האם התקפי חרדה זה גנטי?

טיפול בהאם התקפי חרדה זה גנטי?

התקפי חרדה הם אירועים פתאומיים של פחד וחרדה עזים, המאופיינים בתסמינים פיזיים ופסיכולוגיים שיכולים להשפיע באופן משמעותי על חייו של אדם. הם משפיעים על מיליוני אנשים ברחבי העולם ויכולים להתרחש בהקשרים שונים. הבנת הבסיס הגנטי של התקפי חרדה חיונית לפיתוח התערבויות ממוקדות ולשיפור חייהם של אלו שחווים אותם.

אתחיל מהסוף ואומר כי אמנם ישנם מחקרים המראים קשר גנטי לחרדה אך עם זאת ידוע כי לסביבה יש השפעה על יצירה של חרדה או הפחתה והחלמה של חרדות ולכן, ניתן לאמר כי למרות שיש לאדם מסויים רקע והיסטוריה של חרדות במשפחה, במידה והסביבה תהיה תומכת מספיק, ייתכן ואותו אדם לא יחווה חרדה כלל או יחווה חרדה בעוצמה נמוכה.

במאמר זה נצלול לבסיס הגנטי של התקפי חרדה, ונבחן את שיעור התורשה של הפרעות חרדה, קשרים גנטיים ספציפיים והאינטראקציה המורכבת בין נטייה גנטית לגורמים סביבתיים.

טבעם של התקפי חרדה

התקפי חדרה מאופיינים בתסמינים פיזיים ופסיכולוגיים של התקפי חרדה כוללים דפיקות לב, קוצר נשימה, סחרחורת, רעד ותחושות של אסון קרב. תסמינים אלו יכולים להיות כה חמורים עד שאנשים עשויים לחשוב שהם חווים התקף לב או שהם גוססים. התקפי חרדה יכולים להשפיע באופן משמעותי על חייו של אדם, ולהוביל להימנעות ממצבים או מקומות שבהם הם חוששים שהתקף עלול להתרחש. הדבר יכול להוביל לירידה באיכות החיים, לבידוד חברתי ולסיכון מוגבר לבעיות בריאות הנפש אחרות, כגון דיכאון.

האם התקפי חרדה זה גנטי
התקפי חרדה: השפעה גנטית אך גם סביבתית

הבסיס הגנטי של התקפי חרדה

שיעור ההורשה של הפרעות חרדה משתנה, עם הערכות שנעות בין 30% ל-50%. הדבר מצביע על כך שגורמים גנטיים ממלאים תפקיד משמעותי בהתפתחות של התקפי חרדה והפרעות חרדה באופן כללי. עם זאת, חשוב לציין שנטייה גנטית לבדה אינה מספיקה כדי לגרום להתקפי חרדה, וגורמים סביבתיים ממלאים גם הם תפקיד מכריע.

זוהו קשרים גנטיים ספציפיים בהקשר להתקפי חרדה, לרבות קשרים עם מונואמין אוקסידאז A (MAOA), וריאנטים של סרוטונין טרנספורטר ושינויים בגן ההורמון. הגן MAOA אחראי על פירוק נוירוטרנסמיטורים כגון סרוטונין, דופמין ונוראפינפרין, אשר ממלאים תפקיד בוויסות מצב הרוח ורמות החרדה. שינויים בגן סרוטונין טרנספורטר נקשרו לפגיעות מוגברת להפרעות חרדה ולהתקפי חרדה. בנוסף, שינויים בגן ההורמון, אשר יכולים להשפיע על ויסות הורמוני לחץ כמו קורטיזול, נקשרו גם הם להתקפי חרדה.

המורכבות של ההשפעה הגנטית בהתקפי חרדה מרמזת שגנים מרובים והאינטראקציות שלהם תורמים להתפתחות הפרעות חרדה. גורמים גנטיים אלה לא בהכרח גורמים ישירות להתקפי חרדה, אך יכולים להגביר את פגיעותו של הפרט לגורמים סביבתיים.

גורמים סביבתיים בהתקפי חרדה

גורמים סביבתיים ואורח חיים, כגון רמות גבוהות של לחץ ואירועים טראומטיים, יכולים להפעיל התקפי חרדה באנשים עם נטייה גנטית. לדוגמה, אנשים שחוו טראומה בילדות או גורמי לחץ משמעותיים בחיים, כגון אובדן של אדם אהוב או עבודה, עלולים להיות מועדים יותר לפתח התקפי חרדה. יתר על כן, שימוש בסמים ומצבים רפואיים מסוימים, כגון הפרעות בבלוטת התריס, יכולים גם לתרום להופעת התקפי חרדה.

האינטראקציה בין נטייה גנטית לגורמים סביבתיים היא מורכבת, כאשר לשניהם יש תפקיד בהתרחשות התקפי חרדה. לדוגמה, אדם עם נטייה גנטית לחרדה עלול לחוות התקף חרדה לאחר אירוע מלחיץ, בעוד שאדם אחר ללא נטייה זו עלול לא לחוות זאת. הבנת אינטראקציה זו יכולה לסייע במתן מידע על התערבויות ממוקדות ותמיכה באנשים הנמצאים בסיכון לפתח התקפי חרדה.

תפקיד הנוירוביולוגיה בהתקפי חרדה

מחקרים הראו שהאמיגדלה, אזור במוח המעורב בעיבוד רגשות ותגובות פחד, ממלאת תפקיד משמעותי בפתופיזיולוגיה של התקפי חרדה. האמיגדלה היא חלק ממערכת הלימבית של המוח, האחראית על ויסות תגובות רגשיות ויצירת זיכרונות. נצפתה פעילות חריגה של האמיגדלה אצל אנשים עם התקפי חרדה, מה שמרמז שאזור מוח זה עשוי להיות מעורב ביצירתם ובהמשכם של תסמיני החרדה.

מחקרי דימות תהודה מגנטית תפקודי (fMRI) הראו שפעילות האמיגדלה יכולה להתרחש במהלך התקפי חרדה ספונטניים. זה מרמז שהאמיגדלה עשויה להיות מעורבת בהתחלה ובהמשך של התקפי חרדה אצל אנשים רגישים. בנוסף, קורלציות מוחיות של שינויים בקצב הלב במהלך התקפי חרדה ספונטניים מרמזות שהאמיגדלה עשויה למלא תפקיד בתסמינים הפיזיים הקשורים להתקפי חרדה, כגון קצב לב מוגבר וקוצר נשימה.

החוויה של אנשים עם ה תקפי חרדה

אנשים שחווים התקפי חרדה חיים לעתים קרובות עם פחד מתמיד מפני התקף נוסף וההשלכות הפוטנציאליות של אירוע כזה. פחד זה יכול להוביל להתפתחות של התנהגויות של הימנעות, כגון הימנעות מסיטואציות או מקומות שבהם הם מאמינים שהתקף עלול להתרחש. התנהגויות הימנעות אלו יכולות להשפיע באופן משמעותי על איכות החיים של האדם, להוביל לבידוד חברתי ולסיכון מוגבר לבעיות בריאות נפשיות אחרות.

חשוב להכיר בכך שאנשים עם התקפי חרדה אינם פשוט "מגיבים יתר על המידה" ללחץ או לפחד. במקום זאת, התגובות שלהם מושרשות בגורמים גנטיים ונוירוביולוגיים התורמים לפגיעות מוגברת להתקפי חרדה.

סיכום

לסיכום, נפש האדם היא דבר מורכב והתקפי חרדה מלווים בתופעות המושפעות משילוב של גורמים גנטיים, נוירוביולוגיים וסביבתיים. לכן, הענקת טיפול ותמיכה מקצועית בחרדה הוכח כעוזר במקרים רבים.

השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם

אודות הכותבת

התוכן נכתב ע"י אורטל קמר, בוגרת תואר ראשון במדעי ההתנהגות, בעלת תעודה של שיטת טיפול אנרגטית בשם "להאיר את ליבנו באינסוף", בעלת תעודה באימון קואצינ'ג המתמקד בתקשורת והקשבה ומטפלת בפסיכותרפיה טראנספרסונאלית.